Då kan du få hjälp

Du kan få rättshjälp när arbetsgivaren vill skilja dig från anställningen, det vill säga avskeda eller säga upp dig av personliga skäl, eller vid disciplinpåföljd på grund av tjänsteförseelse.

Det innebär att ditt ärende hanteras av en av våra förbundsjurister, eller en jurist från fackens juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd. Juristen representerar dig i personalansvarsnämnden, PAN, vid överläggningar med arbetsgivaren enligt LAS.

Polisförbundet kan också stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen om vi bedömer att du felaktigt skiljts från din anställning. Vi kan också överklaga PAN:s beslut i disciplinärenden och hjälpa dig vid omplaceringar eller andra rättstvister.

Vad gör Personalansvarsnämnden?

Polismyndighetens eller Säkerhetspolisens personalansvarsnämnd, PAN, prövar frågor om skiljande från anställning, avstängning, disciplinansvar och yttrande till domstol. PAN kan också pröva frågor om disciplinansvar, avskiljanden och avstängningar av studenter vid polisutbildningen.

Du har rätt till psykosocialt stöd

Att åtalas för brott eller att hamna i PAN är ofta psykiskt påfrestande. Polisförbundet arbetar därför bland annat med att se till att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar. Så länge en du har kvar din anställning har arbetsgivaren kvar sitt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar.

Företagshälsovården kan hjälpa dig med att hantera stress och andra psykosociala problem.

Genom ditt medlemskap hos oss har du också tillgång till gratis rådgivning med psykolog och hälsocoach. Läs mer om Samtalsstöd

Viktiga lagar inom arbetsrätten

LAS (lagen om anställningsskydd) och LOA (lagen om offentlig anställning) är två viktiga lagar inom arbetsrätten som påverkar arbetsrättsliga åtgärder. LAS reglerar till exempel hur en arbetsgivare får säga upp en anställd, turordningsregler och rehabiliteringsansvar. LOA gäller för anställda inom offentlig sektor och innehåller bland annat regler om anställningsformer, bisysslor och disciplinära åtgärder.

Kontakta oss

Om du som medlem blir föremål för prövning i PAN så kan du få juridisk hjälp och stöd av Polisförbundet. Kontakta då din lokala fackliga representant.