Hur vet man om man passar som polis?

Polisyrket kan passa dig som:

  • Drivs av att skydda, hjälpa och ställa till rätta.
  • Lockas av att förebygga, förhindra eller utreda brott.
  • Vill vara med och skapa ett tryggare samhälle.

Utöver att ha ett eget driv ska du förstås möta en rad krav för att bli antagen som polis, bland annat fysiska, medicinska och psykologiska. Läs om antagningskrav och hur du ansöker på Polisen.se

Skaffa dig koll med Polistidningen

Om du är nyfiken på hur det är att arbeta som polis ska du läsa Polistidningen, som bevakar alla möjliga polisfrågor. Som medlem hos oss får du ett nyhetsbrev från tidningen varannan vecka – och den tryckta versionen fem gånger/år.

Grundutbildningen till polis

Grundutbildningen till polis är fyra terminer heltidsstudier på polisprogrammet och sex månaders betald aspirantutbildning. Utbildningen består både av teoretiska studier, praktiska övningar, fältstudier och färdighetsträning.

Du kan gå polisutbildningen på campus eller distans på någon av dessa:

När du avslutat din utbildning och fått godkänt, har du behörighet att söka anställning som polis.

Andra vägar till yrket

Idag finns det flera olika vägar till polisyrket, tidigare fanns bara grundutbildningen. Här berättar vi om fyra olika utbildningar, och det är Polismyndigheten som håller i dem: 

  • Den funktionsinriktade utbildningen (FPU) är en komprimerad polisutbildning. Efter den kan du jobba som polis och som expert inom ett visst område, som analytiker, utredare eller it-forensiker.
  • Du kan också läsa till polis på deltid samtidigt som du arbetar (DPU) – en ny utbildningsform som finns på orter där det idag är svårt att hitta poliser.
  • Den verksamhetsintegrerade polisutbildningen (VPU) är för dig som är civilanställd på polisen. Efter utbildningen kan du arbeta som polis, oftast ingripandepolis eller med utredningsarbete.
  • Trainee är en möjlighet för dig som redan har en kandidatexamen. Det är en komprimerad utbildning som leder fram till anställning som polisassistent.

Vi behöver bli fler!

Polisförbundet har länge drivit på för att vi ska bli fler poliser och att vi måste växa ansvarsfullt, genom bland annat bättre ekonomiska villkor under studietiden, avskrivna studielån och högre löner. Läs mer om polistillväxten och se statistik

Vi jobbar för bättre arbetsmiljö

Det finns många risker förknippade med att arbeta som polis, och vi som fackförbund jobbar ständigt med att förbättra arbetsmiljön så att polisyrket ska bli säkrare. 

Om du som polis skulle drabbas av en arbetsskada så hjälper vi dig att söka ersättning

Som medlem har du en olycksfalls- och en sjukförsäkring som gäller dygnet runt (som studerandemedlem har du olycksfallsförsäkringen). Mer om försäkringar

Rättshjälpen en trygg förmån

Tyvärr är det inte ovanligt att poliser blir anmälda för brott, det kan till exempel handla om att en person som du gripit ifrågasätter att det skett på rätt sätt. Genom vår kostnadsfria rättshjälp kan du till exempel få advokatkostnader betalda av oss.

Vi kan också hjälpa dig om det skulle vara så att du blir omplacerad eller avskedad, så kan vi hjälpa dig. Läs om vår kostnadsfria rättshjälp vid arbetsrättsliga åtgärder för medlemmar