Fråga
Om jag önskat semester till exempel vecka 28−31, kan arbetsgivaren då besluta att min semester ska börja på onsdagen vecka 28 för jag måste arbeta helgen innan?
Att vi har rätt till fyra veckor sammanhängande semester vet jag men är det ok att den startar mitt i en vecka?
Svar
Då vi inte omfattas av semesterlagens regler om rätt till ledigt veckoslutet före semesterveckorna börjar så borde inte problemet uppstå.
Arbetsgivaren kan fortfarande använda veckoslutet innan semestern utan att flytta semestern, om personen inte själv föredrar att få några fridagar innan och på så sätt förlänga antalet lediga dagar.
Fråga
Jag har periodplanering med i snitt helgtjänst var tredje helg, men har nu fått information om att vi denna sommar kommer att behöva jobba varannan helg. Detta för att få ihop verksamheten och kunna ha två semesterperioder. Men det måste väl förhandlas och riskbedömas först?
Svar
Jag skulle säga att det faller inom arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Helgtjänstgöringen ligger som en naturlig del av periodplaneringen så den förändringen kan arbetsgivaren göra utan att förhandla om det.
Däremot ska alla förändringar som riskerar att påverka hälsan negativt för arbetstagarna riskbedömas. Om du upplever att den här tänkta förändringen kan leda till ohälsa är mitt råd att ta kontakt med ett lokalt skyddsombud och föra ett resonemang om det utifrån arbetsmiljölagen.
Fråga
Vi har tidigare i vårat PO fått önska semester under hela sommarperioden, man har nu ändrat till två semesterperioder vilket innebär att vi får önska fyra veckor i period vecka 25-29 eller fyra veckor i period vecka 30-34.
Svar
Enligt avtalet ASA/Polis ska Polismyndigheten regionalt förhandla om de regionala riktlinjerna för sommarsemestern med Polisförbundet regionalt. För att få veta vad som sagts där måste du vända dig till styrelsen i din region.
Generellt ser jag däremot inte vad problemet skulle vara om medlemmarna själva väljer att lägga tidigare eller senare än brytet, på så sätt får Polismyndigheten en mer utdragen semestersommar och därmed fler i tjänst under de svåra mittenveckorna i juli.
Fråga
Under många år (minst sex-sju år) har arbetsgivaren sagt att de behöver ha in semesterönskemålen från oss senast den 21 februari i stället för den 28 februari. Vad gäller?
Svar
Jag ska försöka förklara vad som ligger nationellt i avtalet, och vad som ligger regionalt i den riktlinje om semesterplaneringen som Polismyndigheten regionalt och Polisförbundet regionalt ska förhandla om varje år.
Kollektivavtalet anger när semesterperioderna senast ska vara förhandlade och klara. För period A som hanterar sommaren gäller att den ska vara beslutad efter förhandling och klar senast den 31 mars. Vägen fram till det här beslutet ska styras upp i en regional riktlinje, men för att få veta vad som framgår av den måste du vända dig till din regionala styrelse.
Datumet 28 februari gäller anmälan om föräldraledighet. Syftet med att den ska komma in så tidigt är att kunna ta den i beaktande vid planeringen av semester. Med det sagt är inte ansökan om semester formaliserat på samma sätt, men då syftet är att få en helhet i planeringen är det rimligt att ansökan om semester och anmälan om föräldraledighet hänger ihop.
Fråga
Jag undrar om jag fortfarande kan söka föräldraledigt två månader innan datumet som alla andra kan, eller om det är andra regler. Var finns i så fall dessa att läsa samt hur efterlevs dem?
Svar
Huvudregeln är att anmälan om föräldraledighet under sommaren ska komma in senast den 28 februari varje år. Avtalet ger dock en öppning för att Polismyndigheten kan godkänna anmälan om föräldraledighet som kommit in senare ändå.
Så, ja, du kan anmäla föräldraledighet efter den 28 februari. I år har Polismyndigheten gått ut med, enligt oss, ensidig information och ensidig tolkning som kan påverka medlemmars val av anmälan av föräldraledighet och ansökan om semester. Känner du att du är en av dem så ber jag dig vända dig till din region för hantering av sakfrågan.
I 30§ i ASA/Polis kan du läsa om reglerna för att anmäla föräldraledighet under sommarmånaderna. Avtalsparterna har enats om en förändring i avtalet som anger den 28 februari i stället för 2 månader innan enligt föräldraledighetslagen för att underlätta för sommarplaneringen.