Bilderna är tagna Högskolan i Borås övningslokaler, och fotograf är Anna Sigge. 

Ny på utbildningen

  1. På polisprogrammet varvas färdighetsämnen med teori för att förbereda studenterna på yrket – vi tar rygg på studenterna Robert och Magdalena. 
  2. Du kan läsa till polis på fem orter i Sverige. Utbildningen är en högskoleutbildning men det är ganska mycket som gör att den sticker ut.
  3. Det känns väldigt tydligt att man går in i rollen som framtida polis när man sätter på sig sin uniform på morgonen”, säger Magdalena.
  4. Studentuniformen är av samma modell som den som poliser i tjänst har, men har ett eget emblem och speciella axelklaffar.
  5. På övningsområdet vid Högskolan i Borås finns realistiska övningsmiljöer med kulisser som liknar en mindre stad. Robert och Magdalena står utanför en lägenhet där ett fiktivt brott skett. 

Färdighetsträning

  1. Att vara bra på att kommunicera är oerhört viktigt för dig som ska bli polis – oavsett om du möter allmänhet, målsägande eller ett vittne, som Robert gör här.
  2. Grundläggande kriminalteknik är ett av ämnena på programmet. Här skyddar Magdalena patronhylsor från regn i väntan på en brottsplatsundersökning.
  3. En av övningarna på utbildningen är Polisens Nationella Förarutbildning i tre steg. Det första steget sker under grundutbildningen, efter att alla tre stegen är klara får man köra blåljus.
  4. Det är viktigt att känna polisfordonet väl, här kommer du att tillbringa många timmar som färdig polis. Här tränar Magdalena på att manövrera i lägre hastigheter och att föra fram fordonet i trånga utrymmet.
  5. Magdalena och Robert tränar greppteknik, viktigt att kunna när man senare ska hantera, kontrollera och visitera personer. Övningen är en del av ämnet Polisiär konflikthantering.
  6. Robert övar på att placera en våldsam person i polisbilen, också det en del av greppträningen.

Teoretiska lektioner

  1. Studenterna lär sig bland annat juridikens grunder. Kurserna går parallellt vilket innebär att en student till exempel har greppträning på förmiddagen och juridikföreläsning på eftermiddagen.
  2. Petra, polislärare går igenom hur man avrapporterar, alltså dokumenterar vad som har hänt och vilken sorts ingripande som har gjorts.
  3. Studenterna skriver också uppsats för att fördjupa sina akademiska förmågor och studera något som är kopplat till polisyrke.
  4. Relationer byggs i fikarummet! Klasserna består av 24 studenter och är indelade i olika basgrupper som man växlar mellan (detta gäller vid Högskolan i Borås).
  5. Lagboken använder polisstudenter genom alla utbildningsmoment och ut i arbetslivet.