Hur mycket höjer ni medlemsavgiften? 

Kongressen tog beslut utifrån förbundsstyrelsen förslag om att höja förbundsavgiften med 30 kronor i månaden från och med den 1 januari 2025. Det är den första höjningen som förbundet gör sedan 2018.   

Varför behöver medlemsavgiften höjas? 

Med tanke på de ökade kostnaderna i samhället ansåg styrelsen att avgiften behövde höjas, för att vi inte ska kompromissa med verksamheten och för att vi fortsatt ska kunna ge ett kvalificerat stöd till våra medlemmar.  

Polisförbundets arbete i förhandling och opinionsbildning har gjort att vi höjt polisers löner kraftigt. Det innebär att medlemsavgiften idag utgör en allt mindre del av lönen. 2010 var den 1,15 % av dåvarande medellön, med förändringen utgör den 0,91 %.   

Vi har gjort flera större besparingar för att höjningen av medlemsavgiften ska bli så liten som möjligt.  

Hur skiljer sig Polisförbundets medlemsavgift mot andra fackförbund?  

Vi har en konkurrenskraftig medlemsavgift. Vi är ett mindre yrkesförbund med samma ansvar som stora fackförbund och i medlemsavgiften ingår trygghet i form av viktiga försäkringar, rättshjälp samt många medlemserbjudanden. 

Vi har även vår egen arbetslöshetsersättning som ingår i medlemsavgiften. Om du är med i ett annat fackförbund, måste du vara med i en a-kassa med en separat avgift för att få samma skydd om du blir avskedad. 

Mer om vad som ingår i vår medlemsavgift: 

Vad har ni gjort för att minska kostnaderna? 

Vi har bland annat sett över vår organisation med särskild fokus på ansvar för uppföljning och ekonomistyrning, gått igenom samtliga leverantörer och omförhandlat större avtal.  

Vi har också varit restriktiva kring inköp av tjänster och varor samt minskat inköp av konsulttjänster. Dessutom har vi påbörjat ett arbete med att se över villkor och ersättningar till personal och förtroendevalda.  

Hur gör vi skillnad för dig som medlem i Polisförbundet?  

Vi gör skillnad för dig framför allt genom att vi förbättrar dina arbetsvillkor, ökar din trygghet och skapar en bättre arbetsmiljö.  

Vi stöttar dig med råd och rättshjälp när du behöver det, och vi förhandlar för att du ska få bra arbetsvillkor. Vi jobbar aktivt med att påverka politiker för att få gehör för våra frågor. 

Några konkreta exempel på hur vi påverkat din vardag: 

  • Genom framgångsrikt påverkansarbete har vi fått 2,3 miljarder i riktade lönemedel för att höja polisers löner de senaste sex åren.
  • Vi har höjt ingångslönen från 27 500 kronor till lägst 31 000 kronor.  
  • Vi har dubblerat ob-tillägget. 
  • Vi har höjt friskvårdsbidraget från 1 800 kronor till 4 000 kronor per år.     

Vi finns nära dig med cirka 1 800 förtroendevalda över hela Sverige och 30 anställda på kansliet. Fördelen med att vi är Sveriges enda yrkesförbund för poliser är också att vi vet vidden av ditt uppdrag och har mycket att säga till om vid förhandlingsbordet. 

Läs också

Highlights från kongressen

Dina medlemsförmåner