Många poliser lider fortfarande av både fysiska och psykiska skador från upploppen. Polisförbundet arbetar tillsammans med Polismyndigheten för att förbättra polisens beredskap vid liknande händelser.
Vårt nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson var med och tog fram en åtgärdslista och arbetar nu med att få den att bli verklighet. Vi ställer några frågor till honom.
Vad har hänt med åtgärdslistan?
– Arbetet går framåt och vi är överens om utvecklingsbehoven, exempelvis behöver fler poliser gå SPT-utbildning, det vill säga utbildning i särskild polistaktik. Vi har också sett över hur man organiserar och sätter en struktur för arbetet vid liknande händelser. Vi har tittat på vilka kompetenser som behövs och hur arbetet planeras på bästa sätt.
Vad finns kvar att göra?
– Från skyddsorganisationens sida har vi krävt att myndigheten tar fram ett personligt skyddspaket till poliser som arbetar i yttre tjänst. I dag finns inga regler kring vad man ska få, utan det är upp till varje chef att godkänna beställningar. Det är inte är tillräckligt bra.
– Vi vill att utrustningen ska vara personlig. Då tar man dels bättre hand om den, dels är det också ekonomiskt fördelaktigt för myndigheten. Myndigheten slipper ha lager med utrustning dit poliser åker för att plocka ut det de behöver vid olika händelser.
Hur skulle du sammanfatta arbetet?
– Vi har ett bra samarbete i arbetsgruppen. Polismyndighetens representanter gör sitt yttersta för att lösa ut frågorna. Men det är en stor myndighet och det är otydligt vem som beslutar om vad. Det gör att processerna blir sega.
– Det som är viktigt nu är att handlingsplanen slutförs och att man följer upp den över tid. Det får inte blir en pappersprodukt utan vi måste säkerställa att vi får den effekt som vi vill se, både på kort och lång sikt.