– Vi måste ta allas lika rättigheter på allvar och omsätta det i praktisk handling. Poliser skyddar de grundläggande demokratiska fri- och rättigheterna och jobbar för människors trygghet och säkerhet. Det ska självklart också genomsyra våra arbetsplatser och fackliga sammanhang, säger förbundsordförande Katharina von Sydow.

Likabehandling handlar inte bara om att leva upp till de krav som ställs i diskrimineringslagen. Det handlar också om att alla ska kunna vara sig själva och om att ta tillvara olikheter, för individernas och verksamhetens bästa. 

– Samhället blir alltmer mångfacetterat och polisens arbetsuppgifter mer komplexa. Vi behöver poliser med olika kompetenser och bakgrund, och vi behöver poliser som är trygga och trivs på jobbet. Polisförbundets likabehandlingsprogram är en pusselbit för att nå dit, säger Katharina von Sydow.

Likabehandlingsprogrammet riktar sig både till de två polismyndigheterna Säkerhetspolisen och Polismyndigheten, och till Polisförbundets förtroendevalda. Alla behöver bidra till förändring.

Exempel på vad Polisförbundet vill att Polismyndigheten och Säkerhetspolisen ska göra:

• Implementera likabehandlingsarbetet i vardagen, utarbeta verktyg för att synliggöra attityder, beteenden, jargong och organisationskultur.

• Jobba aktivt med utrustning och arbetsverktyg så att medarbetare får samma rätt till en god arbetsmiljö, säkerhet och funktionalitet.

• Tydliggöra vikten av likabehandling vid rekryteringar för att inte bara leva upp till  diskrimineringslagens krav utan också för att uppfylla kärnverksamhetens strategiska behov av en bredd i kunskaper och erfarenheter.

Exempel på vad Polisförbundet själva ska göra:

• Öka förtroendevaldas kunskap om arbetsgivarnas skyldigheter och fackförbundets möjligheter att ge medlemmar hjälp och stöd i frågor kopplade till diskriminering och trakasserier.

• Uppdatera och sprida tidigare diskussionsverktyg kring fördomar och beteenden för att bidra till levande samtal bland medlemmar och förtroendevalda.

• På de fackliga grundutbildningarna ge grundkunskaper om hur normer, fördomar, jargong och övergripande organisationskultur är viktiga pusselbitar för en arbetsplats fri från diskriminering.

Polisförbundets likabehandlingsprogram antogs av Polisförbundets kongress 2024 och finns i sin helhet här

Fakta: Så tycker Polisförbundets medlemmar

Inom Polismyndigheten utgör kvinnor en tredjedel av arbetskraften. Av kvinnorna tycker 54 procent att mannen utgör normen på arbetsplatsen och 59 procent uppger att kvinnliga poliser respekteras lika mycket på arbetsplatsen av både chefer och kollegor.

Männen uppfattar situationen annorlunda. 34 procent tycker att mannen utgör normen och 89 procent anser att kvinnliga poliser respekteras lika mycket på arbetsplatsen av både chefer och kollegor.

Källa: Novus-enkät år  2022 med drygt 2 000 svarande medlemmar i Polisförbundet.